Polish English French German Greek Spanish
Nasz kanał Youtube - Telewizja PomiaTV
Pozytywne myśli:
Maria Dąbrowska Gdy nie stać nas na miłość, stać nas na zazdrość.
Tajemnica sukcesu Tajemnica sukcesu nie polega na tym, żeby unikać lub pozbywać się ...
Zbigniew Herbert Płynie się zawsze do źródeł pod prąd, z prądem płyną śmiecie.
Pitagoras Tak postępuj z przyjaciółmi, aby się nie stali nieprzyjaciółmi, z ...
Hawkins Na każdy kłopot, który nosi Ziemia, Albo jest lekarstwo, albo też go ...
Zofia Nałkowska Szczęście pozostaje w stosunku prostym do tego, co daje się swojej ...
Diogenes Przyjaciel - jedna dusza w dwóch ciałach.
Aleksander Fredro Łgarzowi nikt nigdy nie wierzy, tylko czasem on sam sobie.
Monteskiusz Zraniona miłość może wywołać takie same skutki, co nienawiść.
Marion Harper Dobre zarządzanie biznesem to zarządzanie jego przyszłością, a ...
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Nie marnuj jedzenia

+ 0
+ 0

Raport „Nie marnuj jedzenia 2016” Federacji Polskich Banków Żywności

Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny, pieczywo i warzywa. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności – coroczne święto, podczas którego warto uświadomić sobie, jak dużo jedzenia wyrzucamy każdego dnia i jak to ograniczyć. Tegoroczne działania Banków Żywności zostały objęte mecenatem firmy IKEA.

Z raportu wynika, że badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.). Statystycznie każdy Polak wyrzuca około 52 kg żywności rocznie. Dane te sytuują Polskę na piątej pozycji państw marnujących żywność w Unii Europejskiej za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią.

Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia - 38 proc., zbyt duże zakupy - 15 proc., zbyt duże porcje posiłków – 13 proc., niewłaściwe przechowywanie żywności – 11 proc., zakup złego jakościowo produktu – 9 proc., produkt lub danie jest niesmaczne – 6 proc., brak pomysłów na wykorzystywania resztek – 3 proc., a brak listy zakupów – 2 proc. Oznacza to, że przyczyną takiej sytuacji nie jest zła wola Polaków, ale ich nieświadomość dotycząca niemarnowania żywności. - Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu – podkreśla Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

CBOS w tegorocznych badaniach „Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności” wskazuje, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym oraz zajmującym wysokie stanowiska. To w zdecydowanie mniejszym stopniu dotyczy osób starszych i tych o niższym poziomie dochodów. Ponadto Polacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 roku, co może świadczyć o skuteczności realizowanych kampanii społecznych zachęcających do prawidłowego postępowania z żywnością.

Z badań CBOS 2016 „Deklaracje Polaków na temat marnotrawstwa żywności” wynika, że jedynie, co drugiPolak (49%) sprawdza datę przydatności produktów do spożycia. A to jedna z przyczyn, dla której wyrzucamy produkty żywnościowe.

Aby nie marnować żywności powinniśmy podchodzić bardziej świadomie do zakupów, kupować z rozwagą, sprawdzając przy tym terminy przydatności i brać pod uwagę ilość faktycznie spożywanych produktów. W dzisiejszych czasach, gdy rosną coraz więcej ludzi ma coraz mniej czasu, może wydawać się to mało atrakcyjnym rozwiązaniem, jednak dzięki temu oszczędzamy także pieniądze i możemy lepiej dbać o swoje zdrowie i otoczenie.

W tym roku we wspólne obchody Światowego Dnia Żywności włączyła się firma IKEA, która objęła mecenatem działania podejmowane przez Banki Żywności. – W IKEA wierzymy, że wybory przyjazne dla środowiska są zarazem korzystne dla każdego z nas. Dzięki temu możliwe jest prowadzenie zdrowszego i bardziej zrównoważonego życia. Od lat koncentrujemy się na oszczędzaniu zasobów, a przeciwdziałanie marnowaniu żywności jest naszym priorytetem - podkreśla Katarzyna Dulko-Gaszyna, Kierownik ds. zrównoważonego rozwoju IKEA Retail w Polsce.

W Polsce system wykorzystania całej pełnowartościowej żywności budują Banki Żywności. Chodzi o to, by nadwyżki jedzenia, dzięki hojności darczyńców, mogły być błyskawicznie przekazane osobom najbardziej potrzebującym. Banki Żywności to również sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą wszystko. Zbiórki żywności w sklepach organizowane przez Banki Żywności kilka razy do roku pozwalają dziesiątkom tysięcy Polaków pokazać swe wielkie serca i podzielić się zakupami tak, by zaspokoiły głód ludzi żyjących w trudnych warunkach.

Z okazji Światowego Dnia Żywności Banki Żywności zorganizują ponad 25 wydarzeń specjalnych w całej Polsce. Będą to happeningi, warsztaty kulinarne oraz zbieranie jabłek w sadach. Wydarzenia są organizowane z myślą o dzieciach i młodzieży, aby zmieniać nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności oraz odżywiać się prawidłowo.

Jak podaje raport na świecie według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO (2013)
całkowita strata części jadalnych produktów wynosi 1,3 mld ton rocznie. Wskazuje się, że głównym źródłem marnotrawstwa są wciąż gospodarstwa domowe (53%) a następnie przetwórstwo (19%), gastronomia (12%), produkcja (11%) oraz sprzedaż (5%).

 

Żródło: informacja prasowa

Inspiracje

120914
1302
150715
190814
211015
220914
231014
240116
301014
71014
DSC04201
DSCF1092
inspiracja01
inspiracja0989
inspiracja_informacja
mot210714
mot8714
motywacja130415
oczekiwanie
plomien
pozytywy
raj
rg

POMIA TV

Galerie fotografii

Golfowe Mistrzostwa Podkarpacia w Grze Krótkiej

Golfowe Mistrzostwa ...

W ostatnią niedzielę, tj. 4.10.2015 r., odbyły się Golfowe Mistrzostwa Podkarpacia w Grze ...

Pale Horse Sandomierz

Pale Horse Sandomierz

Galeria z wizyty amerykańskich żołnierzy w Sandomierzu fot. MSuwalski ...

Opinie

Pozytywy polskiej polityki

"Pozytywną stroną polityki w Polsce jest to, że od czasu uchwalenia nowej Konstytucji nie dochodzi do kryzysów rządowych, następuje bezkolizyjna zmiana rządów, a samorząd ...

Zobacz

O polityce

Czy można jeszcze znaleźć w polityce jakieś pozytywy?

Patrząc na to, co od wielu lat dzieje się na polskiej arenie politycznej chyba trudno w to uwierzyć. Arena to chyba trafnie użyte słowo, gdyż ...

Zobacz

Wyróżnienia dla nas


Polecamy







Inicjatywy

Pozytywna informacja w mediach

Turystyka

Atrakcje na terenie zalewu Biszcza -Żary

Atrakcje na terenie zalewu Biszcza -Żary

Kolejny przepiękny wschód słońca i kolejne weekendowe atrakcje na terenie zalewu Biszcza-Żary. Tym razem na sportowo i tanecznie z odrobiną błota. Dzień zaczął się od przygotowań do meczu pokazowego ...

Dziecko

Projekt dla rodziców, którzy chcą powrócić na rynek pracy

Projekt dla rodziców, którzy chcą powrócić na ...

Ruszył projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Ma on na celu umożliwienie rodzicom lub opiekunom prawnym dziecka powrót na rynek pracy po ...

Zdrowie

Pokonaj zmęczenie

Pokonaj zmęczenie

Jak pokonać zmęczenie? Jesienna pora to czas kiedy przeważnie nadchodzi zmęczenie. Jesteśmy opieszali, nic się nam nie chce. Jednym słowem poddajemy się nastrojowi, jaki przynosi jesienna pora. ...

Religia

Październik - miesiącem Modlitwy Różańcowej

Październik - miesiącem Modlitwy Różańcowej

7 października 1571 r. Sułtan turecki Selim II chciał podbić całą Europę i wprowadzić w niej wiarę muzułmańską, jednak się to mu nie udało - dlaczego? Panujący wtedy papież Pius V, dzisiaj święty ...

Recenzje

Byousoku 5 cm

Byousoku 5 cm

Jak tak patrzę na moje dotychczas opublikowana na portalu "Pomia" recenzje, to widzę, że dominują wśród ocenionych przeze mnie tytułów romanse, komedie bądź też komedie romantyczne. Nie, żebym uważał ...

REKLAMA

Literatura

Leksykon drewnianej architektury sakralnej województwa podkarpackiego

Leksykon drewnianej architektury sakralnej ...

Na terenie województwa podkarpackiego znajduje się ponad trzysta drewnianych obiektów sakralnych zbudowanych przed 1950 r. Sześć z nich, szczególnie cennych, zostało wpisanych na Listę Światowego ...

Kulinaria

Ku pamięci Hannie Szymanderskiej

Ku pamięci Hannie Szymanderskiej

Biesiady w karczmie „Dolina Pstrąga” W piątkowy wieczór  28.11.2014 r. Karczma Dolina Pstrąga rozpoczyna tydzień poświęcony Hannie Szymanderskiej, słynnej znawczyni kuchni, autorki ponad ...

Yt Framwork   

Wszystkie prawa zastrzeżone Pomia.pl © 2011 - 2017 Ogólnopolski Portal Pozytywnych Informacji